Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες γυναίκες προσπαθούν να αλλάξουν τις ζωές όλων μας στην Ελλάδα του σήμερα!
Μαρία Λεπενιώτη: Η αρεοπαγίτης που προήδρευσε στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
nn
Η Μαρία Λεπενιώτη κληρώθηκε για τη θέση της προέδρου στη δίκη της Χρυσής Αυγής ήδη από τον Μάρτιο του 2015, επειδή διέθετε το ειδικό βάρος και την πλούσια πείρα για να οργανώσει τον πολυπρόσωπο χαρακτήρα της δίκης, με 68 κατηγορούμενους, περισσότερους από 100 δικηγόρους, με προκλητικές συμπεριφορές και έντονα επεισόδια.
nn
Η εμβληματική πρόεδρος της δίκης της Χρυσής Αυγής, η αρεοπαγίτης πλέον Μαρία Λεπενιώτη, ήταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της χθεσινής δίκης που κλείνει ένα ιστορικό όσο και επώδυνο κεφάλαιο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου. Η δικαστής, ανέλαβε πριν από πεντέμισι χρόνια το τιμόνι μιας εξαιρετικά δύσκολης –και πολιτικά φορτισμένης– δίκης και τα κατάφερε. Γενική είναι η παραδοχή πως χωρίς την παρουσία της η δίκη για την εγκληματική δράση της Χ.Α. δεν θα είχε εξελιχθεί όπως εξελίχθηκε και δεν θα είχε οργανωθεί έτσι όπως οργανώθηκε.
nn
Η Μαρία Λεπενιώτη, είναι μία δικαστικός με κατά κοινή ομολογία έχει υψηλή νομική κατάρτιση αλλά πρωτίστως σημαντικές δυνατότητες να διευθύνει και να βρίσκει λύσεις «στα πολύ δύσκολα». Η κυρία Λεπενιώτη «κράτησε τη διαδικασία της δίκης παρά τις εντάσεις, τις αντεγκλήσεις, το φορτισμένο κλίμα, σε υψηλό επίπεδο. Επέβαλε τάξη και αντιμετώπισε δίκαια όλες τις πλευρές. Έδωσε λόγο σε όλους, αφαίρεσε τις ακρότητες από κατηγορουμένους, σεβάστηκε τα θύματα, επέδειξε ψυχραιμία, δικαστικό κύρος, νηφαλιότητα και η διεύθυνση της δίκης υπήρξε από την πλευρά της στιβαρή και όπως έπρεπε».
nn
Ποια είναι όμως η Μαρία Λεπενιώτη που έφερε εις πέρας μια τόσο σημαντική δίκη; Η επαγγελματική της διαδρομή ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1984, σε ηλικία 26 ετών. Σήμερα πια, στα 62 της, είναι αρεοπαγίτης ενώ όταν ξεκίνησε η δίκη είχε τον βαθμό του εφέτη. Θα μείνει άλλα πέντε χρόνια στο δικαστικό σώμα καθώς οι δικαστικοί φεύγουν στα 67. Η ανώτατη δικαστική λειτουργός μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού με άριστα στο Αστικό-Εργατικό Δίκαιο, και είναι μητέρα δύο παιδιών. Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι η απόφαση για την εγκληματική δράση στελεχών της Χ.Α., επρόκειτο να φέρει τη σφραγίδα της, ενώ σημαντικό ρόλο στην εκδίκαση της υπόθεσης διαδραμάτισαν και τα άλλα δύο μέλη του δικαστηρίου, ο Ανδρέας Ντόκος και η Γεσθημανή Τσουλφόλγου. Εισαγγελέας ήταν η Αδαμαντία Οικονόμου που προκάλεσε αντιδράσεις με την πρότασή της για απαλλαγή των πολιτικών στελεχών. Η Μαρία Λεπενιώτη ήταν πρόεδρος και στην επεισοδιακή δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό της Κυπριακής Δημοκρατίας Ντίνο Μιχαηλίδη για μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα και θεωρείται έμπειρη και ικανή δικαστικός.
n
nnn
Ευτέρπη Κουτζαμάνη: Η σιδηρά κυρία της Δικαιοσύνης που ανέλαβε να ξεσκεπάσει τη Χ.Α.
n
Είναι η δικαστικός θρύλος των ελληνικών δικαστηρίων, η πρώτη γυναίκα που ανέρχεται στην κορυφή της εισαγγελικής Ιεραρχίας. Οταν στην 1η Αυγούστου του 2013 ανέλαβε τα ηνία της Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έλεγε με πλήρη επίγνωση πως «ο Εισαγγελέας καλείται να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα, να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ειρήνη και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας».
nn
Κλήθηκε να απονείμει δικαιοσύνη σε μια από τις πιο καθοριστικές υποθέσεις της σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας αφού παρέλαβε τον φάκελο με την πολύκροτη υπόθεση «Χρυσή Αυγή». Είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να περιστοιχίζεται από άνδρες και μόνο. Οταν μπήκε στο εισαγγελικό σώμα τον Οκτώβριο του 1975 ήταν η μοναδική γυναίκα σε εισαγγελική έδρα – ακολούθησε τρία χρόνια μετά η Ξένια Δημητρίου-Βασιλοπούλου. Εδώ και 38 χρόνια η Μυτιλινιά Ευτέρπη Κουτζαμάνη υπηρετεί στον κλάδο και ξεπερνώντας κάθε προκατάληψη ή ταμπού που θέλει για την κορυφαία θέση της εισαγγελίας μόνο άντρες εκπροσώπους, έγινε τον Αύγουστο η επικεφαλής της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Σίγουρα δεν μετανιώνει καθόλου που αντιστάθηκε στις πιέσεις γνωστών και συγγενών να κάνει καριέρα στην καθήμενη Δικαιοσύνη και όχι στον εισαγγελικό κλάδο. Οι υποθέσεις που έχει αναλάβει είναι πολλές και κορυφαίες. Ξεχωρίζει η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης της 17 Νοέμβρη που διεξαγόταν κυριολεκτικά επί μήνες στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών στον Κορυδαλλό.
nn
Το βιογραφικό της Ευτέρπης Κουτζμάνη: Γεννήθηκε το 1949 και μεγάλωσε στον Πολιχνίτο Μυτιλήνης.Το 1967 μπήκε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε στις αρχές του έτους 1972. Εγινε δικηγόρος Μυτιλήνης το 1974. Πέρασε στον διαγωνισμό εμμίσθων παρέδρων και διορίσθηκε στις 7/10/1975 έμμισθη πάρεδρος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και είναι η πρώτη γυναίκα που εισήλθε στον εισαγγελικό κλάδο. Στη συνέχεια προήχθη και υπηρέτησε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Δράμας, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου. Ως εισαγγελέας Πρωτοδικών το 1985 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Το 1995 γίνεται αντεισαγγελέας Εφετών και υπηρέτησε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών σε όλα τα Τμήματα της Εισαγγελίας (Εκτέλεσης, Προσδιορισμού, Διοικητικό, Εκδόσεων, Ακροατήρια κ.λπ.). Το 2003 ως εισαγγελέας Εφετών υπηρέτησε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, ενώ το 2006 έγινε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ήταν μέχρι το 2012 η πρώτη γυναίκα αντεισαγγελέας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Το έτος 2010, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου και του υπουργού Δικαιοσύνης, ορίστηκε πρόεδρος της Πενταμελούς Επιτροπής για τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
n