ΥΓΕΙΑ

Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, «Φώφη Γεννηματά»

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, «Φώφη Γεννηματά», το οποίο υλοποιείται ήδη, απευθύνεται σε γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών. Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα είναι η εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους, η κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος), το Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης). Το ηλικιακό φάσμα που απευθύνεται, είναι αυτό που σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες (πρόκειται πάντα για προσυμπτωματικό έλεγχο σε επίπεδο πληθυσμού και όχι για το ατομικό προφίλ υγείας και τους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να έχει πχ μια γυναίκα με οικογενειακό ιστορικό και θα ακολουθήσει τις οδηγίες του ιατρού της για έλεγχο-οι εξετάσεις αυτές καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και θα συνεχίσουν να καλύπτονται, ανεξάρτητα από το παρόν πρόγραμμα), έχει το μεγαλύτερο όφελος από αυτήν την εξέταση. 

Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού

Με την ψηφιοποίηση του μέχρι πρότινος έγχαρτου Βιβλιαρίου Υγείας Παιδιού, το παιδιατρικό ιστορικό περνά στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ). Έτσι, το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού εμφανίζεται πλέον ως μια ξεχωριστή υποκατηγορία του ΑΗΦΥ και είναι προσβάσιμο στους γονείς μέσα από το ehealth.gov.gr, στην ενότητα «Παιδιατρικό Ιστορικό». Στο Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού εμφανίζονται τα δεδομένα υγείας του παιδιού για κάθε ηλικιακή του περίοδο. Εμφανίζεται, επίσης, και το σύνολο των εμβολιασμών που έχουν καταχωριστεί από τον ιατρό στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, τόσο όσοι εμβολιασμοί έχουν ήδη γίνει, όσο και οι επόμενοι που έχουν προγραμματιστεί από τον ιατρό.

Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων

Με το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων η Ελλάδα αποκτά ένα πλήρες σύστημα οργάνωσης των βασικών παιδιατρικών εμβολιασμών. Η σύσταση του Μητρώου Εμβολιασμού Παιδιών κι Εφήβων αποσκοπεί στην ηλεκτρονική καταγραφή των εμβολίων για όλα τα νοσήματα. Στο Μητρώο θα καταχωρίζονται όλα τα δοσολογικά σχήματα που χορηγούνται μέχρι και την εφηβική ηλικία, βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού για Παιδιά κι Εφήβους και σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται στους γονείς η δυνατότητα πρόσβασης στις πληροφορίες του Εθνικού Μητρώο Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων που αφορούν στην εμβολιαστική κάλυψή των παιδιών τους, τα οποία είναι ασφαλιστικά εξαρτώμενα μέλη τους.

Tηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306

Η Γραμμή 10306 λειτουργεί δωρεάν και ανώνυμα όλο το 24ωρο. Απευθύνεται σε πολίτες κάθε φύλου και κάθε ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας τους απασχολεί (π.χ. άγχος, οικογενειακά ζητήματα, πένθος, κρίση πανικού). Σκοπός μας είναι να παρέχουμε υποστήριξη, πληροφόρηση και καθοδήγηση, εφόσον χρειάζεται, ώστε να γίνει η ψυχική υγεία προσβάσιμη σε όλoυς μας. Καλώντας στο 10306 από σταθερό ή κινητό, χωρίς χρέωση, έχετε πρόσβαση στις εξής υπηρεσίες:

  • Παροχή ψυχολογικής στήριξης – καθημερινά όλο το εικοσιτετράωρο. Η υπηρεσία αυτή εξυπηρετείται από ψυχολόγους σε 4 βάρδιες.
  • Παροχή ψυχοκοινωνικής μέριμνας – καθημερινά από 09.00 έως 21.00. Η υπηρεσία αυτή εξυπηρετείται από κοινωνικούς λειτουργούς σε 2 βάρδιες. Η υπηρεσία δεν λειτουργεί τις βραδινές ώρες γιατί τα ερωτήματα συνδέονται με τις υπηρεσίες πρόνοιας.
  • Παροχή ψυχολογικής στήριξης οικογενειών, παιδιών και εφήβων – καθημερινά όλο το εικοσιτετράωρο. Η υπηρεσία αυτή εξυπηρετείται από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και το Χαμόγελου του Παιδιού με εκτροπή στο νούμερο του τηλεφωνικού κέντρου του στο 1056 για τις ώρες 21:00-09:00.
  • Παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε πρόσφυγες από την Ουκρανία – Δευτέρα με Παρασκευή από 09.00 έως 21.00. Η υπηρεσία αυτή εξυπηρετείται από ψυχολόγους που μιλούν την Ουκρανική και Ρωσική γλώσσα.


Επιπλέον, λειτουργεί και η εκπαιδευτική εργαλειοθήκη, η οποία είναι μία ψηφιακή πλατφόρμα που υποστηρίζει τις υπηρεσίες αποθετηρίου περιεχομένου, εκπαίδευσης και συνεργασίας της Γραμμής 10306 και απευθύνεται τόσο στους ειδικούς και συνεργάτες της Γραμμής όσο και στους ενδιαφερόμενους πολίτες.

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση ο ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για τη διαγνωστική εξέταση "Έλεγχος παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1,2" στην Κατηγορία "Γενετικές Εξετάσεις Κληρονομούμενου Καρκίνου.

Στο πλαίσιο των προληπτικών εξετάσεων κατά του καρκίνου ο ΕΟΠΥΥ ενσωματώνει στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης «Διαγνωστικές Εξετάσεις Ογκολογικών Βιοδεικτών για τον έλεγχο παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1/2». Ο έλεγχος και η παρακολούθηση μέσω αυτών των εξετάσεων αφορά:

  • Όλες τις γυναίκες που έχουν διάγνωση επιθηλιακού καρκινώματος των ωοθηκών, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακού ιστορικού
  • Όλες τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με Ca μαστού πριν από την ηλικία των 45 ετών
  • Όλες τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με Ca μαστού σε οποιαδήποτε ηλικία και έχουν τουλάχιστον δύο (2) περιστατικά από την ίδια μεριά της οικογένειας με εμπεριστατωμένη διάγνωση Ca μαστού, ωοθηκών, παγκρέατος ή προστάτη με Gleason score μεγαλύτερο ή ίσο του 7 
  •  Όλες τις γυναίκες στων οποίων την οικογένεια υπάρχει γνωστή μετάλλαξη των γονιδίων BRCA 1/2

 

Η γονιδιακή εξέταση BRCA 1/2 αφορά περίπου 3.000 γυναίκες. Μέχρι τώρα κόστιζε 700 ευρώ, με παραπεμπτικό η συμμετοχή ανέρχεται στα 78,75 ευρώ έναντι του ποσού των 105 ευρώ που αντιστοιχούν στο 15% της τιμής ΦΕΚ. Όταν απαιτείται και η εκτέλεση της συμπληρωματικής μεθόδου MLPA η συμμετοχή θα προσαυξάνεται κατά 7,5 ευρώ.

Συμπερίληψη του εμβολίου κατά των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) σε κορίτσια και αγόρια 9-18 ετών

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Παιδιών και Εφήβων (ΕΠΕ) ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ενδείκνυται σε αγόρια και κορίτσια στην ηλικία 9–18 ετών συμπεριλαμβανομένων των ομάδων υψηλού κινδύνου. Η συνταγογράφηση του προτεινόμενου 9δύναμου εμβολίου κατά του HPV είναι πλέον εφικτή μέσω ΗΔΙΚΑ για τους επαγγελματίες υγείας παρέχοντας τη δυνατότητα για πρώτη φορά στα αγόρια να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο με πλήρη αποζημίωση. Ο HPV ευθύνεται για το 5% όλων των καρκίνων παγκοσμίως2 , συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και αιδοίου, της κεφαλής & τραχήλου, του πέους, του πρωκτού και των γεννητικών κονδυλωμάτων, επηρεάζοντας σημαντικά και τα δύο φύλα. 

Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Με τις μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή εισάγονται αναγκαίες ρυθμίσεις για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή προκειμένου η χώρα μας να προσαρμόσει στην νομοθεσία της στα τεράστια άλματα που έχει επιτύχει η ιατρική επιστήμη τα τελευταία 17 έτη.

Στα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου προβλέπεται:

  • η αύξηση του ηλικιακού ορίου των γυναικών που δύνανται να προσφύγουν σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από το 50ο στο 54ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και η πρόβλεψη περί χορήγησης ειδικής άδειας για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε γυναίκες ηλικίας από 50 έτη και 1 ημέρα μέχρι 54 ετών.
  • η δυνατότητα κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού, ζυγωτών και γονιμοποιημένων ωαρίων και για κοινωνικούς λόγους, και η κατάργηση του ανώτατου ορίου των 20 ετών όσον αφορά τη διάρκειά της,
  • το δικαίωμα του ατόμου να καταθέτει μη γονιημοποιημένο γεννητικό υλικό για κρυοσυντήρηση χωρίς τη συναίνεση του ή της συζύγου ή του μέρους με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή του συντρόφου του, καθώς και για ελεύθερη χρήση του σε περίπτωση διαζυγίου, ακύρωσης του γάμου, διάστασης, λήξης ή καταγγελίας του συμφώνου συμβίωσης ή λήξης της ελεύθερης ένωσής του,
  • η ρητή πρόβλεψη ότι η διάθεση γεννητικού υλικού για τη δημιουργία Τραπεζών Κρυοσυντήρησης ανεξάρτητα από την ύπαρξη ληπτών κατά το χρόνο της διάθεσης δεν αποτελεί απαγορευμένη διάθεση.
  • η δυνατότητα λήψης και κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού δότη ή δότριας από Τράπεζα Κρυοσυντήρησης, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ληπτών τη δεδομένη χρονική περίοδο,
  • η δυνατότητα του δότη ή της δότριας να αποφασίζει ο ίδιος ή η ίδια για την ανωνυμία του ή της,
  • η ίδρυση Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.) και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση προσώπων οροθετικών στον ιό της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπαρκείας.
  • η διασφάλιση του σεβασμού της προσωπικότητας των ίντερσεξ ατόμων και του δικαιώματός τους στον σωματικό αυτοκαθορισμό, καθώς και η ρύθμιση των προϋποθέσεων υπό τις οποίες κατ’ εξαίρεση θα επιτρέπεται η παρέμβαση στα χαρακτηριστικά φύλου των ανηλίκων ίντερσεξ ατόμων.

Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV λοίμωξη

Το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με HIV λοίμωξη συστήνεται προκειμένου να καταγραφούν όλοι οι ασθενείς με HIV λοίμωξη που διαγιγνώσκονται ή / και στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες υγείας στην ελληνική επικράτεια. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα αναδοχής/υιοθεσίας από οροθετικά ζευγάρια εφόσον ακολουθούν την αγωγή τους. Παράλληλα δημιουργείται μονάδα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τράπεζα κρυοσυντήρησης για άτομα με HIV λοίμωξη

Διασφάλιση δικαιωμάτων ανήλικων ιντερσεξ ατόμων

Διασφάλιση δικαιωμάτων Ιντερσεξ ανηλίκων ατόμων και εισαγωγή προϋποθέσεων για αλλαγή χαρακτηριστικών φύλου. Ειδικότερα, απαγόρευση των μη αναγκαίων επεμβάσεων στα χαρακτηριστικά φύλου σε ίντερσεξ παιδιά, οι οποίες θα γίνονται μετά τα 15 έτη και εφόσον συμφωνούν και τα ίδια.

Απαγόρευση θεραπειών μεταστροφής

Θεσμοθέτηση της απαγόρευση της μεθόδου μεταστροφής, κάθε απόπειρας που λογίζεται ότι επιχειρεί να αλλάξει αναγκαστικά το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και την έκφραση φύλου ενός ΛΟΑΤΚΙ ατόμου.

Δυνατότητα συνταγροφράφησης ειδικών θεραπειών (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες, ειδική διαπαιδαγώγηση) από παιδιάτρους σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών.

Όλοι οι παιδίατροι έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνταγογραφούν ειδικές θεραπείες (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες, ειδική διαπαιδαγώγηση) σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών. Αυτό προβλέπει η αλλαγή στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Η αλλαγή αυτή εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση αυτών των παιδιών στις θεραπείες τους, μειώνοντας δραματικά τους χρόνους αναμονής που ίσχυαν μέχρι σήμερα και έφταναν έως τα τρία έτη στα δημόσια νοσοκομεία.

Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας

Οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης και νοσηλείας ή ειδικής φροντίδας ψυχικής υγείας κατ’ οίκον σε Τομείς Ψυχικής Υγείας που η γεωγραφική τους έκταση και διαμόρφωση, η οικιστική τους διασπορά καθώς και οι κοινωνικές, οικονομικές και οι πολιτισμικές συνθήκες σε συνδυασμό με τη φύση των ψυχικών δια- ταραχών δυσχεραίνουν την πρόσβαση των κατοίκων των περιοχών αυτών σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και σε όμορους Τομείς Ψυχικής Υγείας όταν δεν υπάρχουν επαρκείς υπηρεσίες ψυχικής υγείας.