ΒΙΑ

Δωρεάν Παροχή Νομικής Προστασίας σε Θύματα Ενδοοικογενειακής Βίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι νομικές υπηρεσίες προσφέρονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου οι γυναίκες να προσφεύγουν στις αρμόδιες Αρχές και στα αρμόδια δικαστήρια για την προστασία τους από τον κακοποιητή και να διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Συμβουλευτικά Κέντρα

Στο πλαίσιο των δράσεων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, που εντάσσονται στο «Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2009-2013», η ΓΓΙΦ λειτουργεί Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχοντας ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής σε γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχουν υπηρεσίες: – ενημέρωσης και πληροφόρησης σε θέματα ισότητας των φύλων, αντιμετώπισης της βίας και πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών, – κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης (µε την οπτική τουφύλου), –παραπομπής ή συνοδείας -όποτε αυτό απαιτείται- των γυναικών σε ξενώνες φιλοξενίας, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγείας, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.λπ., –νομικής βοήθειας, σε συνεργασία µε τους δικηγορικούς συλλόγους.

Ξενώνες Φιλοξενίας

Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων διαθέτει ένα πλήρες πανελλαδικό Δίκτυο Δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών, αποτελούμενο από τα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών. Δεκαοχτώ Ξενώνες λειτουργούν σε συνεργασία με αντίστοιχους δήμους και ένας ξενώνα από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ). Στους Ξενώνες φιλοξενούνται γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

Γραμμή SOS 15900

Η γραμμή SOS 15900 απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας. Είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο, χωρίς αστική χρέωση. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί/ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας. Η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου. Κάθε γυναίκα που βιώνει περιστατικά βίας (έμφυλη ή ενδοοικογενειακή) μπορεί να καλέσει στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 ή να στείλει email στο: sos15900@isotita.gr

Η Γραμμή SOS δίπλα στις γυναίκες από την Ουκρανία

οποιασδήποτε μορφή βίας ή απειλής βρίσκεται θα παρέχει η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας. Στη Γραμμή υπάρχει η δυνατότητα απευθείας διερμηνείας σε Ουκρανικά και Ρωσικά, με τη βοήθεια πολιτισμικής διαμεσολαβήτριας. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 14.00 έως 16.00, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας σε Ουκρανικά και Ρωσικά μέσω του e-mail: sos15900@isotita.gr.

18 Επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην ΕΛΑΣ

Καθένα από τα Επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην ΕΛΑΣ έχει στελεχωθεί με 15 ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά αλλά και με την απαιτούμενη ευαισθησία, πολίτες  που προβαίνουν σε καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία. Επιπροσθέτως, καθένα από τα Γραφεία διαθέτει περιπολικό για προσαγωγές και συλλήψεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας. 

Συγκεκριμένα, τα 12 νέα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας ιδρύονται στα κάτωθι Αστυνομικά Τμήματα:

  • Καλλιθέας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών 
  • Α’ Αχαρνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής
  • Αμπελοκήπων- Μενεμένης  της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης
  • Β’ Πατρών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας 
  • Λάρισας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας
  • Α’ Ηρακλείου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου
  • Χανίων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων
  • Ιωαννίνων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων
  • Σερρών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών
  • Βόλου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας 
  • Χαλκίδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας
  • Αγρινίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας


Υπενθυμίζεται πως από τον Οκτώβριο του 2021, λειτουργούν ήδη έξι Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.Τα πέντε εξ’ αυτών στην Αττική στα Α.Τ. και ένα στη Θεσσαλονίκη: 

  • Ομονοίας
  • Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
  • Περιστερίου 
  • Αγίας Παρασκευής
  • Αλίμου
  • Α.Τ. Λευκού Πύργου.

Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας

Η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αποτελεί το πρώτο διεθνές μέσο που καθορίζει τα παγκόσμια πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία και αναγνωρίζει ότι η βία και η παρενόχληση στην εργασία μπορεί να αποτελούν παραβίαση ή κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεγονός που αποτελεί απειλή για τις ίσες ευκαιρίες.

Τα κράτη – μέλη που θα κυρώσουν τη Σύμβαση –ανάμεσα τους και η Ελλάδα- δεσμεύονται να υιοθετήσουν μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Στο πλαίσιο της κύρωσης οφείλουν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν προληπτικά και διορθωτικά μέτρα, να προστατεύσουν όλα τα πρόσωπα στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος και να στηρίξουν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που έπεσαν θύματα βίας και παρενόχλησης.

Σύσταση Αυτοτελούς Τμήματος για την παρακολούθηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)

Στην Επιθεώρηση Εργασίας συστήνεται Αυτοτελές Τμήμα για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας, το οποίο υπάγεται στον Γενικό Επιθεωρητή. Αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Τμήματος για την παρακολούθηση φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία είναι: 

α) Η παρακολούθηση της πορείας των καταγγελιών και των αιτήσεων για την επίλυση εργατικών διαφορών σχετικών με βία και παρενόχληση που υποβάλλονται στο Σ.Ε.Π.Ε.. 

β) Η σύνταξη και υποβολή ετήσιων εκθέσεων με ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία επί των καταγγελιών, της διαχείρισής τους, της συνεργασίας με τον Συνήγορο του Πολίτη στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, της διεξαγωγής και της έκβασης των ελέγχων και των εργατικών διαφορών, της συμφιλίωσης των μερών ή της επιβολής διοικητικών κυρώσεων. 

γ) Η ενημέρωση των περιφερειακών υπηρεσιών του Σ.Ε.Π.Ε. για τις νομοθετικές εξελίξεις, τις καλές πρακτικές και τα θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας που σχετίζεται με τη βία και παρενόχληση και η παροχή συμβουλευτικής στήριξης σε αυτές, σε συνεργασία με τα συναρμόδια τμήματα του Σ.Ε.Π.Ε.. 

δ) Η συνεργασία με το Τμήμα Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων, με το Τμήμα Ισότητας των Φύλων στην Εργασία της Διεύθυνσης Ατομικών Ρυθμίσεων και με τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την εκπόνηση οδηγών και πρωτοκόλλων για τις διαφορές που σχετίζονται με βία και παρενόχληση, καθώς και με τον Συνήγορο του Πολίτη, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του.

Ενίσχυση της προστασίας γυναικών προσφύγων και μεταναστριών επιζήσασων έμφυλης βίας μέσω της βελτίωσης της πρόσβασης σε υπηρεσίες για την έμφυλη βία

Το έργο περιλαμβάνει δράσεις παροχής διερμηνείας και πολιτισμικής διαμεσολάβησης σε γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες θύματα έμφυλης βίας. To ΚΕΘΙ στο πλαίσιο του έργου παρείχε υπηρεσίες στην Περιφέρεια Αττικής, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. 

Οριζόντιο Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου Ενδοοικογενειακής/Έμφυλης Βίας στην Ελλάδα

Το Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου έχει τη μορφή ερωτηματολογίου και βοηθά τους επαγγελματίες των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής περιστατικών βίας (όπως τα Συμβουλευτικά Κέντρα για Γυναίκες θύματα βίας, η αστυνομία, οι εισαγγελίες, τα νοσοκομεία, η ιατροδικαστική υπηρεσία και οι κοινωνικές υπηρεσίες) να αξιολογήσουν τον βαθμό κινδύνου που διατρέχουν τα θύματα και να προβούν στη διαχείριση των περιστατικών, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα. Ο εντοπισμός παραγόντων κινδύνου για την επανεμφάνιση κακοποιητικής συμπεριφοράς σε βάρος των γυναικών είναι ζωτικής σημασίας για τη συντονισμένη, αποτελεσματική και άμεση προστασία τους. Το Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου θα εφαρμοστεί πιλοτικά στους Δήμους Περιστερίου, Καβάλας και Ηρακλείου Κρήτης. 

Ξενώνας Ιρίνα για παιδιά και μητέρες πρόσφυγες από την Ουκρανία

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» με τη συνεργασία της ΑΜΚΕ «Ιατρική Παρέμβαση» έχουν αναλάβει πλήρως τις δαπάνες για τη στέγαση και φροντίδα των ανηλίκων και των μητέρων τους, αλλά και για την προσφορά των απαραίτητων σε κάθε παιδί υπηρεσιών (ιατρούς, ψυχολόγους, διερμηνείς κ.λπ.). Σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να παρέχει πρόσβαση στα παιδιά και τις μητέρες τους σε βασικά αγαθά και φιλοξενία, σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Η Ελλάδα έχει ανοίξει τα σύνορα σε 19.000 Ουκρανούς πρόσφυγες.

Μονογονεϊκές Οικογένειες από την Ουκρανία που φιλοξενούνται στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης

Συνολικά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2022 ο Οργανισμός υποστήριξε περισσότερες από 285 μητέρες και παιδιά από την Ουκρανία, μέσα από τα Παιδικά Χωριά SOS Βάρης και Πλαγιαρίου, τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και τα Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης, καλύπτοντας βασικές τους ανάγκες. Τα Παιδικά Χωριά SOS, ηγετικός φορέας προστασίας παιδιών και οικογενειών παγκοσμίως, συνεχίζουν να στηρίζουν έμπρακτα παιδιά και οικογένειες από την Ουκρανία, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τις συνέπειες του πολέμου.

Ένταξη των άνεργων γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στο πρόγραμμα απασχόλησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων του ΟΑΕΔ

Το πρόγραμμα επιχορηγεί για 12-24 μήνες το 90% του συνολικού κόστους (μισθολογικού και μη μισθολογικού), έως στα 800 € μηνιαία για θέση πλήρους απασχόλησης και 400 € για θέση μερικής απασχόλησης, για την πρόσληψη ανέργων από επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού και του κοινωνικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.